top of page

Met KRIMO naar de koning


Johan Casier, Kristl Mollez en marc Sirjacobs stellen trots de orginele, lederen zuidwester van de Oostduinkerkse paardenvissers voor

Traditiegetrouw trekt de Orde van de Paardenvisser jaarlijks naar het koninklijk paleis in Brussel. In oktober is dit weer het geval. Voor de gelegenheid mocht de Oostduinkerke Kristl Mollez de orginele zuidwester naar het model van het exemplaar van de paardenvissers Henri Durant en Maurice Denecker ontwerpen. Intussen zijn er drie exemplaren klaar, die zullen gedragen worden door de drie paardenvissers die de Orde vergezellen tijdens het jaarlijks bezoek aan de koning.


Kristl Mollez is al 26 jaar getrouwd met John Alleman en trotse moeder van Arno. "Na haar humanoira en twee jaar boekhouding werkte in een interieurzaak in Gent", start Kristl het verhaal van haar professionele loopbaan.


PASSIE VOOR DESIGN

Na zeven jaar avondschool werd ik interieurvormgeefster. Mijn passie voor design bloeide helemaal open toen ik aan de WAK in Koksijde een cursus lederbewerking kon volgen: zelf ontwerpen, het leer en de founituren kiezen, en dan nog eens met de hand een uniek stuk maken, dat is het helemaal voor mij. Ondertussen is deze hobby uitgegroeid tot een heerlijke job met mijn eigen atelier, ATELEER KRIMO; waar iedereen welkom is om zijn eigen leer uit te kiezen en samen te praten over welke op maat en smaak gemaakte handtas, riem, juweel of zoveel andere dingen ze wensen."

"Zo heb ik tientallen ontwerpen, honderden kleuren - allemaal enkel en alleen echt leer - in voorraad, maar zelfs al is dat leer niet op stock, zoals het gele leder voor de zuidwesters, kan ik het via mijn man overal in Europa rechtstreeks bestellen. Dat helpt om de kost laag te houden, want al mag je in dit bedrop je uren niet gaan tellen, het moet toch een beetje leefbaar blijven, en dat kan door gerichte aankopen van leder en fournituren. Binnenkort zijn trouwens de gepersonaliseerde KRIMO-druknoppen klaar, wat het nog exclusiever maakt.


KRIMO?

De schrijfwijze van de naam KRIMO vraag evenwel enige verduidelijking. "KRIMO staat kort voor KRIstl MOllez en is meteen een eerbetoon aan mijn vader, van wie ik handigheid en gevoel voor schoonheid en design leerde. Dit logo staat op alles wat ik maak. De omgekeerde R is geen gek design, maar eerder uit toeval ontstaan. Toen ik in 1997 een eettafel ontwierp, wou ik KRIMO onderaan de glazen blad zandstralen, maar dit bleek wat te duur, dus heb ik zelf maar wat lettertjes gekleefd, in spiegelschrift onder de tafel. Bleek dat alle letters makkelijk omdraaibaar waren, behalve die R.

Ik vond het wel iets hebben en sinds die dag behoud ik alle letters zoals iedereen ze zou schrijven, behalve de R. "


TWINTIG STUKS

"Zoals gezegd, maak ik enkel pièces uniques, maar voor de Orde van de Paardevisser heb ik met plezier een uitzondering gemaakt om twintig zuidwesters in echt leer te maken. Ondertussen zijn er drie klaar, die straks voor het eerst zullen worden gedragen tijdens het jaarlijks bezoek van de paardenvissers aan de koning."

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page